

Dania głównePrzekąski na ciepłoTarty, quiche i zapiekankiWarzywa faszerowane
Tarta z łososiem i szpinakiem
Składniki
Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
Farsz:
- 250 g szpinaku mrożonego
- 200g filetu z łososia
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
- 100 ml śmietany 18%
- 100g sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłódź w lodówce przez 2 godziny. Następnie ciasto równomiernie rozłóż na formie do tarty. Ja ciasto rozprowadzam palcami zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, zapobiega to zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Ułóż na nim papier do pieczenia i wysyp na wierzch groch lub fasolę. Robimy to po to, aby ciasto zbytnio nie urosło. Tak przygotowana formę z ciastem piecz 10 minut następnie zdejmij papier do pieczenia z fasolą lub grochem i piecz 5 minut. Do zrumienienia. Na oleju przesmaż cebulę i dodaj do niej szpinak. Wszystko duś ok 3-4 minuty , na koniec dodaj czosnek i śmietanę. Łososia pokrój w paski skrop cytryną i dopraw solą i pieprzem. Gotowy szpinak i łososia ułóż ma upieczonym cieście francuskim. Posyp startym serem i piecz 20 minut w 180°C