X

Czego szukasz?

Przepis

Często spotykam się z opiniami, że tarta niezależnie, czy na słodko, czy na słono to dość trudne danie. Kompletnie z tą opinią się nie zgadzam. Zwłaszcza odkąd mam swój sprawdzony przepis na kruche ciasto, którego nie trzeba nawet schładzać. Wystarczy tylko połączyć składniki ręcznie lub np. w robocie kuchennym. Dzisiaj odkryłem również, że nie potrzebuję do przygotowania kruchych zapiekanek specjalnej formy. Wystarczy patelnia z odpinaną rączką.  Jak dla mnie to bez wątpienia fantastyczne rozwiązanie. Poniżej podrzucam mój sprawdzony przepis na wspaniałą tarte z warzywami i parmezanem.

Tarta z patelni z warzywami i parmezanem

Składniki:

Ciasto:
  • 120 g zimnego masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • średniej wielkości cebula 
  • 150 g świeżego szpinaku 
  • 250 g cukinii 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10 pomidorków koktajlowych 
  • olej do smażenia np. rzepakowy
Masa jajeczna:
  • 200 g śmietanki 18%
  • 4 jajka 
  • 70 g startego parmezanu 
  • sól
  • pieprz czarny 
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Zimne masło pokrój w kostkę. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Wyklej patelnie ciastem, powierzchnię ciasta nakłuj widelcem. Piecz w 190°C 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Krok 2:

Cebule pokrój w piórka, cukinie w półksiężyce. Czosnek zetrzyj na tarce. Pomidorki przekrój na pół.  Cebule zeszklij na rozgrzanym oleju, następnie dodaj cukinie. Smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj szpinak, na koniec czosnek i sól. Usmażone warzywa wyłóż na upieczony spód do tarty, następnie połóż połówki pomidorków.

Krok 3:

Składniki na masę jajeczna połącz ze sobą. Następnie napełnij tarte z warzywami masą. Piecz tarte w 190°C przez około 30 minut. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na dania z mąki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również