Dania głównePotrawy wegetariańskieTarty, quiche i zapiekanki
Tarta z patelni z warzywami i parmezanem
Często spotykam się z opiniami, że tarta niezależnie, czy na słodko, czy na słono to dość trudne danie. Kompletnie z tą opinią się nie zgadzam. Zwłaszcza odkąd mam swój sprawdzony przepis na kruche ciasto, którego nie trzeba nawet schładzać. Wystarczy tylko połączyć składniki ręcznie lub np. w robocie kuchennym. Dzisiaj odkryłem również, że nie potrzebuję do przygotowania kruchych zapiekanek specjalnej formy. Wystarczy patelnia z odpinaną rączką. Jak dla mnie to bez wątpienia fantastyczne rozwiązanie. Poniżej podrzucam mój sprawdzony przepis na wspaniałą tarte z warzywami i parmezanem.
Tarta z patelni z warzywami i parmezanem
Składniki:
Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- średniej wielkości cebula
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- olej do smażenia np. rzepakowy
Masa jajeczna:
- 200 g śmietanki 18%
- 4 jajka
- 70 g startego parmezanu
- sól
- pieprz czarny
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Zimne masło pokrój w kostkę. Następnie dodaj przesianą mąkę, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Wyklej patelnie ciastem, powierzchnię ciasta nakłuj widelcem. Piecz w 190°C 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krok 2:
Cebule pokrój w piórka, cukinie w półksiężyce. Czosnek zetrzyj na tarce. Pomidorki przekrój na pół. Cebule zeszklij na rozgrzanym oleju, następnie dodaj cukinie. Smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj szpinak, na koniec czosnek i sól. Usmażone warzywa wyłóż na upieczony spód do tarty, następnie połóż połówki pomidorków.
Krok 3:
Składniki na masę jajeczna połącz ze sobą. Następnie napełnij tarte z warzywami masą. Piecz tarte w 190°C przez około 30 minut.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na dania z mąki znajdziesz >> TUTAJ <<