Dania główneDróbPotrawy z grillaRóżne przepisy
Udziki w marynacie jogurtowej
Na naszej wakacyjnej trasie jednym z najważniejszych punktów wypoczynkowych są Mazury. Kraina tysiąca jezior to jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce ale też to z którego pochodzi moja żona. Kiedy odwiedzamy rodzinne strony Bogusi nasze obiady rzadko zamykają się w czterech ścianach. Grille i pikniki skłaniają do eksperymentowania, a dzisiejsze danie powstało właśnie z potrzeby chwili.
Udziki w marynacie jogurtowej z dodatkiem aromatycznych przypraw doskonale sprawdza się przygotowana na ruszcie a kiedy pogoda nie dopisuje również w warunkach domowych. Muszę przyznać szczerze, że ta grillowana potrawa to jedna z nielicznych rzeczy, które potrafią zwabić nasze dzieciaki do stołu, nawet kiedy w najlepsze pluskają się w jeziorze.
Udziki w marynacie jogurtowej
Do przygotowania tych fantastycznych udzików potrzebujesz tylko kilku składników.
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki curry w proszku lub łyżeczka pasty curry
- pęczek kolendry
- 0,5 kg udek kurczaka bez skóry i kości
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1:
Do jogurtu dodaj przyprawę curry, posiekaną kolendrę, sól i oliwę.
Krok 2:
Wszystkie składniki połącz ze sobą, gotową marynatą zalej mięso. Około 1/3 pozostaw jako dip do grillowanych udzików.
Krok 3:
Kurczaka dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę aby smaki się przeniknęły.
Krok 4:
Zamarynowane mięso grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie, około 15-20 minut często przewracając.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
wygląda bardzo smacznie. Zazdroszcze okoliczności przyrody
dziki, Pozdrawiam serdecznie