X

Czego szukasz?

Przepis

Na naszej wakacyjnej trasie jednym z najważniejszych punktów wypoczynkowych są Mazury. Kraina tysiąca jezior to jedno z najpiękniejszych miejsc w Polsce ale też to z którego pochodzi moja żona. Kiedy odwiedzamy rodzinne strony Bogusi nasze obiady rzadko zamykają się w czterech ścianach. Grille i pikniki skłaniają do eksperymentowania, a dzisiejsze danie powstało właśnie z potrzeby chwili.

Udziki w marynacie jogurtowej z dodatkiem aromatycznych przypraw doskonale sprawdza się przygotowana na ruszcie a kiedy pogoda nie dopisuje również  w warunkach domowych.  Muszę przyznać szczerze, że ta grillowana potrawa to jedna z nielicznych rzeczy, które potrafią zwabić nasze dzieciaki do stołu, nawet kiedy w najlepsze pluskają się w jeziorze.

Udziki w marynacie jogurtowej

Udziki w marynacie jogurtowej

Do przygotowania tych fantastycznych udzików potrzebujesz tylko kilku składników.

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry w proszku lub łyżeczka pasty curry
  • pęczek kolendry
  • 0,5 kg udek kurczaka bez skóry i kości
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Udziki w marynacie jogurtowej

Krok 1:

Do jogurtu dodaj przyprawę curry, posiekaną kolendrę, sól i oliwę.

Udziki w marynacie jogurtowej

Krok 2:

Wszystkie składniki połącz ze sobą, gotową marynatą zalej mięso. Około 1/3 pozostaw jako dip do grillowanych udzików.

Udziki w marynacie jogurtowej

Krok 3:

Kurczaka dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę aby smaki się przeniknęły.

Udziki w marynacie jogurtowej

Krok 4:

Zamarynowane mięso grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie, około 15-20 minut często przewracając.

Udziki w marynacie jogurtowej
Udziki w marynacie jogurtowej

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również