Zdecydowana większość moich przepisów jest przygotowywana w myśl zasady „gotowanie jest dla ludzi”. To znaczy, że przepisy mają być jak najprzystępniejsze z ogólnodostępnych składników. Jeżeli jesteś częstym gościem mojego bloga już wiesz, że takie są właśnie przepisy w formie „krok po kroku”. Ale czasami trzeba zrobić coś ekstra, coś z przytupem. Taki właśnie jest Deser z lodami, biszkoptem i kawiorem owocowym. Nie jest to może najprostsze danie ale myślę, że raz na jakiś czas można się postawić a zastawić 😉
Deser z lodami, biszkoptem i kawiorem owocowym
Składniki:
Lody z palonym masłem
- 500 ml śmietany 36%
- 500 ml mleka 3,2%
- 100 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 6 żółtek
- szczypta soli
Kawior owocowy:
- 200 ml soku z pomarańczy, świeżego
- 0,5 l oleju, zmrożonego przez 2-3 godziny w zamrażarce
- 1 łyżeczka agaru (KUP TERAZ)
Biszkopt:
Mokre:
- 240 ml oliwy
- 240 ml mleka
- 3 jaja
Suche:
- skórka z 2 cytryn
- cukier 1 i 2/3 szklanki (355g)
- mąka pszenna 2 i ½ szklanki (385g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Masło roztop w rondelku i na małym ogniu gotuj, aż uzyska bursztynową barwę i orzechowy zapach, około10 minut. Odstaw na 5 minut, aby ostygło.
Żółtka ubij mikserem z cukrem i solą, aż powstanie gęsta masa. Cienkim strumieniem, wlej palone masło do masy z żółtek, cały czas miksując.
Śmietanę zagotuj z mlekiem, kiedy ostygnie domieszaj do reszty składników, aż do całkowitego połączenia. Podgrzewaj chwilę, gdy zgęstnieje, przelej do pojemnika na lody. Wstaw do zamrażarki na 5-6 godzin, co godzinę wyjmuj i mieszaj.
W misce wymieszaj mokre składniki za pomocą miksera. W drugiej, wymieszaj suche.
Wlej mokre do suchych i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę wlej do okrągłej formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160°C przez około 70 minut. Wierzch powinien być rumiany i lekko się uginać, pod naciskiem palca. Biszkopt dokładnie wystudź na kratce i powycinaj z niego trójkąty
Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj agar i dokładnie go wmieszaj za pomocą blendera. Sok wlej do rondelka i zagotuj. Ostudź przez 5 minut. Zmrożony olej wlej do miski. Ciepły jeszcze sok ,nabierz do strzykawki.
Lodowaty olej wlej do miski. Powoli wkraplaj sok ze strzykawki do bardzo zimnego oleju, obracając delikatnie miską z olejem. Z każdej kropelki powstanie owocowy kawior. Odcedź kuleczki z oleju i opłucz je pod zimną wodą.
Lody podawaj z biszkoptem i pomarańczowym kawiorem oraz ulubionymi owocami
Efekt WOW
Myślę, że Deser z lodami, biszkoptem i kawiorem owocowym to doskonały pomysł na romantyczną kolację. Na pewno zaskoczycie swoją połówkę tak przygotowanym daniem, efekt WOW gwarantowany. Z resztą takiego deseru nie powstydziłaby się najlepsza restauracja 😊
Niezwykłe połączenie smakowe
Jeszcze kilka kwestii na temat samego przepisu
Wiadomo, że spalonego masła nie powinno się używać. Co innego palone masło, po angielsku „brown butter” po francusku „beuerre noisette”. Czyli brązowe lub orzechowe masło, które bardzo często wykorzystuje się w kuchni francuskiej. Nazwa „masło orzechowe” doskonale oddaje smak palonego masła. Dzięki procesowi karmelizowania masło zyskuje głęboki orzechowy/sezamowy smak. Przez co Deser z lodami, biszkoptem i kawiorem owocowym jest tak niepowtarzalny. Pasuje do purre ziemniaczanego lub z selera. Do gnocchi z szałwią lub do grzybów.
Przepis na biszkopt oliwny, który podałem we wpisie to jeden z moich ulubionych dodatków do deserów. Zwłaszcza jeżeli użyjemy naprawdę dobrej oliwy z oliwek. Delikatnie goryczkowy smak idealnie łączy się ze słodkimi i orzechowymi nutami, tworząc niezwykłe połączenie smakowe na talerzu.
Pamiętaj aby lody kilkakrotnie mieszać przed zamarznięciem. Dobrze wtedy się zewrą, a na wierzchu nie powstanie piana.
Natomiast kawior owocowy jest wbrew pozorom łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zaopatrzyć się w agar i strzykawkę. Stanowi urzekający dodatek do wielu deserów i można go przygotować z każdego soku. Wyobraźcie sobie np. tatara z kawiorem z soku z ogórków kiszonych…ekstra co nie?
Wypróbuj mój przepis na Deser z lodami, biszkoptem i kawiorem owocowym. Dzięki temu daniu poznasz 3 fajne elementy: lody z palonego masła, biszkopt oliwny oraz kawior owocowy. W razie wątpliwości piszcie komentarze!!!
SMACZNEGO!!!
Witam.Jak dlugo i w jaki sposob mozna przechowywac ten kawior?
Hej,
Po przepłukaniu kawioru przełóż do pojemniczka i do lodówki. Kawior postoi spokojnie 3-4 dni 🙂
Dziekuje bardzo za odpowiedz i pozdrawiam.
Luzik 😉
Pozdrawiam
Kuba