DeseryTłusty czwartek
Faworki, Chrusty, Chruściki, Chrust
Faworki, chrusty, chruściki dużo nazw tego samego przepysznego deseru. W tym roku właśnie chrusty planujemy zrobić na tłusty czwartek. Z nimi problem jest tylko jeden.. jak zaczniesz jeść to nie skończysz na jednym, czy dwóch. Ale w tłusty czwartek można poszaleć.
FAWORKI, CHRUSTY, CHRUŚCIKI, CHRUST
Składniki:
- 200 g mąki
- 3 żółtka
- 3– 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki rumu
- 500 ml oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Faworki, chrusty:
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodaj śmietanę, żółtka, sól, rum i wyrób ciasto. Ciasto na faworki rozciągamy, bijemy, męczymy, po to by faworki były smaczne i chrupiące.
Krok 2:
Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeśli będzie się kleić lekko podsyp mąką). Pokrój na paski szerokości 3-4 centymetrów i długości około 15 centymetrów. W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec faworka.
Krok 3:
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć jednego faworka, jeśli zaczyna bulgotać to olej jest dobrze rozgrzany. Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo na raz. W trakcie smażenia obracaj chrusty na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron. Wyjmij je na duże sito albo np. ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem.
Faworki, chrusty
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<
A ja mam problem przy smażeniu faworków bo strasznie pieni mi się tłuszcz ,pod koniec aż kipi , mogę prosić o jakąś pomoc
To zdecydowanie wina zbyt gorącego tłuszczu.
Z małymi modyfikacjami (zmiana mąki, na śmietanie kokosowej) wyszły przepyszne. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam 🙂
Modyfikacje zawsze mile widziane.
Cieszę się, że smakowały 🙂