DeseryŚniadaniaTłusty czwartek
Chrupiące gofry
Gofry, kto nie lubi gofrów? Chyba wszyscy je lubimy? Ja nawet bardzo! Nie wyobrażam sobie wakacji nad morzem bez gofra. Co prawda nadmorskie gofry nie zawsze są takie jak byśmy chcieli, dlatego w domu warto mieć sprawdzony, idealny przepis na ten deser. Ja przychodzę dzisiaj do Was z recepturą na chrupiące gofry. Pamiętajcie, że dobre gofry zależą również od sposobu przyrządzenia i studzenia. Wszystkie informacje znajdziecie poniżej.
Chrupiące gofry
Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 100 ml oleju
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smarowania gofrownicy np. słonecznikowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko i olej, następnie stopniowo dodawaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 2:
Następnie ubij pianę z białek i dodaj do ciasta. Połącz wszystko mieszając delikatnie łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3:
Rozgrzej gofrownicę, natłuścić blaszki. Usmaż gofry i układaj je na kratce z piekarnika lub np. takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące.
Podawaj np. z ulubionym dżemem, bitą śmietaną, owocami lub/i czekoladą.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ <<