Desery
Mus z pomarańczy lub mandarynek
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 3 pomarańcze lub 6 mandarynek
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 3 jajka
- 30 g cukru pudru
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Owoce szorujemy szczoteczką, płuczemy i osuszamy. Następnie z połowy owoców ścieramy skórkę na drobnej tarce. Obieramy dokładnie pomarańcze lub mandarynki ze skórki i miksujemy. Warto powstałą masę przetrzeć dodatkowo przez sito, żeby pozbyć się resztek skórki, błon i przegród. Ubijamy śmietanę z cukrem i startą skórką. Gdy jest już ubita, dodajemy stopniowo wino i przetarty miąższ z owoców. Cały czas śmietanę ubijamy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą śmietanową. Mus nakładamy do salaterek lub pucharków i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy tartą czekoladą. Możemy też przybrać deser cząstkami świeżych owoców. Podobny mus możemy przygotować z cytryn. Jeżeli używamy kwaśnych cytrusów, to w trakcie ubijania musu dolewamy mniej wytrawne wino.