Przepis
Składniki
Naleśniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 litr mleka
- 5 jaj
- szczypta soli
- 100 ml oleju
Nadzienie:
- 300 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g rodzynek
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 500 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub zmiel na konsystencję kaszki manny. W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj odsączone rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła. Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli przygotuj naleśniki. Pod koniec miksowania dodaj olej. Smaż naleśniki z obu stron. Następnie smaruj masą i układaj piętrowo. Podawaj polane czekoladą lub sosem czekoladowym.