DeseryPlacki i naleśnikiTorty
Tort naleśnikowy
Tort naleśnikowy to tort z przygotowaniem którego poradzi sobie każdy z nas. Nie dość, że łatwy w zrobieniu, to przy okazji pyszny i fajnie wygląda. Myślę, że obdarowany nim solenizant będzie zachwycony. Nasze dziewczynki były, ale one przy okazji są fankami naleśników 🙂
Tort naleśnikowy
Składniki:
Naleśniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 litr mleka
- 5 jaj
- szczypta soli
- 100 ml oleju np. rzepakowego
Nadzienie:
- 300 g orzechów np. włoskich
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g rodzynek
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 500 ml śmietany 30 %
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1:
Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub np. zmiel na konsystencję kaszki manny.
Krok 2:
W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj odsączone rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła.
Krok 3:
Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli przygotuj naleśniki. Pod koniec miksowania dodaj olej. Smaż naleśniki z obu stron. Odstaw niech przestygną.
Krok 4:
Następnie smaruj masą i układaj piętrowo. Podawaj polane czekoladą lub np. sosem czekoladowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, mącznych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Rewelacyjny pomysł na naleśniki!