X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryPlacki i naleśnikiTorty

Tort naleśnikowy

Tort naleśnikowy to tort z przygotowaniem którego poradzi sobie każdy z nas. Nie dość, że łatwy w zrobieniu, to przy okazji pyszny i fajnie wygląda. Myślę, że obdarowany nim solenizant będzie zachwycony. Nasze dziewczynki były, ale one przy okazji są fankami naleśników 🙂 

Tort naleśnikowy

Składniki:

Naleśniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • 5  jaj
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju np. rzepakowego 
Nadzienie:
  • 300 g orzechów np. włoskich
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Krok 1:

Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub np. zmiel na konsystencję kaszki manny.

Krok 2:

W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj odsączone rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła.

Krok 3:

Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli przygotuj naleśniki. Pod koniec miksowania dodaj olej. Smaż naleśniki z obu stron. Odstaw niech przestygną. 

Krok 4:

Następnie smaruj masą i układaj piętrowo. Podawaj polane czekoladą lub np. sosem czekoladowym.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Więcej pysznych, mącznych propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również