Przepis
DróbPrzekąski na ciepło
Paluszki z kurczaka
Składniki
- 700 g piersi kurczaka
- co najmniej 500 ml oleju
- 200 g drobno tartej bułki
Marynata:
- 100 ml oleju
- tymianek
- pieprz
- 70 ml sosu sojowego lub sól
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka kroimy na wąski paski. Z podanych składników przygotowujemy marynatę i wkładamy do niej kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy. Po 20 minutach osączamy kurczaka z marynaty i obtaczamy w tartej bułce. W rondelku rozgrzewamy olej. Wkładamy do niego panierowane kawałki kurczaka niedużymi partiami i smażymy aż panierka się zarumieni. Osączamy na łyżce cedzakowej i odkładamy na miskę albo metalowy durszlak. Co pewien czas uzupełniamy olej w rondelku. Uwaga! Możemy zastosować dowolną inną marynatę z działu o grillowaniu lub zrezygnować z marynaty i panierować kawałki kurczaka w jaku i bułce tartej. Do tak przyrządzonego dania nie polecamy frytek-:), ale dipy lub sosy typu tzatziki.