X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Gulasz z piersi indyka z warzywami

Składniki

  • 600 g piersi z indyka
  • 100 g kurek
  • 1 cebula, 1 marchewka
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml mleka lub śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki
  • po 2 łyżki: masła i oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w mące. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki płuczemy, czyścimy, większe egzemplarze kroimy na kilka części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy marchewkę, cebulę i kurki. Po obsmażeniu wyjmujemy warzywa i na tym samym tłuszczu zrumieniamy mięso indyka, pamiętając o tym, żeby je często mieszać. Pod koniec obsmażania dodajemy z powrotem jarzyny i dolewamy wino, chwilę gotujemy. Na koniec do sosu dolewamy mleko lub śmietankę wymieszaną z mąką, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Podajemy z ryżem lub małymi kopytkami. Posypujemy natką pietruszki.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Pana przepisy są świetne. Nigdy mnie do tej pory nie zawiodły. Pozdrawiam serdecznie.

  2. Panie Jakubie czy może mi Pan jeszcze podpowiedzieć ile piec taką piers i w jakiej temperaturze?

  3. Dobry wieczór.
    Czy mogłabym prosić o podpowiedź jaka marynatę przygotować do polędwiczki z indyka?
    Pozdrawiam

    • Jasne:
      3 utarte ząbki czosnku
      1 płaska łyżeczka curry
      1 łyżeczka oregano
      3 łyżki sosu sojowego jasnego
      1 łyżeczka miodu
      80 ml oleju
      sól, pieprz
      Natrzyj składnikami marynaty. Odstaw na 2-3 godziny, ewentualnie na noc.
      Pierś wychodzi pyszna 🙂

Sprawdź również