Przepis
DróbPotrawy mięsne
Gulasz z piersi indyka z warzywami
Składniki
- 600 g piersi z indyka
- 100 g kurek
- 1 cebula, 1 marchewka
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml mleka lub śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki mąki
- po 2 łyżki: masła i oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w mące. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki płuczemy, czyścimy, większe egzemplarze kroimy na kilka części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy marchewkę, cebulę i kurki. Po obsmażeniu wyjmujemy warzywa i na tym samym tłuszczu zrumieniamy mięso indyka, pamiętając o tym, żeby je często mieszać. Pod koniec obsmażania dodajemy z powrotem jarzyny i dolewamy wino, chwilę gotujemy. Na koniec do sosu dolewamy mleko lub śmietankę wymieszaną z mąką, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu, często mieszamy. Podajemy z ryżem lub małymi kopytkami. Posypujemy natką pietruszki.
Pana przepisy są świetne. Nigdy mnie do tej pory nie zawiodły. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję bardzo 🙂
Panie Jakubie czy może mi Pan jeszcze podpowiedzieć ile piec taką piers i w jakiej temperaturze?
Ja piekę w 200 °C przez 40-45 minut. Chodzi o taki kawałek 1 kg
Dziękuję bardzo
Dobry wieczór.
Czy mogłabym prosić o podpowiedź jaka marynatę przygotować do polędwiczki z indyka?
Pozdrawiam
Jasne:
3 utarte ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka oregano
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka miodu
80 ml oleju
sól, pieprz
Natrzyj składnikami marynaty. Odstaw na 2-3 godziny, ewentualnie na noc.
Pierś wychodzi pyszna 🙂