Przepis
Drób
Kaczka w sosie śliwkowym
Składniki
- 1 kaczka (ok. 2kg)
- 3 łyżki miodu
- olej sezamowy
- 2 pęczki szczypiorku
- sos śliwkowy
- słodki sos sojowy
- 1 ogórek
- 20 dag mąki
Sposób przygotowania
W sporym garnku zagotować wodę.Oczyszczoną kaczkę włożyć we wrzątek i gotować przez 10 minut. Następnie kaczkę wyjąć i dobrze osuszyć. Za pomocą pędzla zabejcować miodem i sosem sojowym, położyć w zimnym miejscu na 1 godzinę, aby skruszała. Następnie znów nasmarować kaczkę miodem i odłożyć na kolejne 6 godzin w chłodne miejsce. Skruszałą kaczkę, wstawić w żaroodpornym naczyniu do pieca i w temperaturze 190 stopni piec po 50 minut na każdym boku.Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika, obedrzeć z chrupiącej skórki i pokroić w plasterki. Kawałki kaczki polane sosem śliwkowym , podawać z kopytkami i surówką z kapusty czerwonej