X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kaczka w sosie śliwkowym

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 2kg)
  • 3 łyżki miodu
  • olej sezamowy
  • 2 pęczki szczypiorku
  • sos śliwkowy
  • słodki sos sojowy
  • 1 ogórek
  • 20 dag mąki

Sposób przygotowania

W sporym garnku zagotować wodę.Oczyszczoną kaczkę włożyć we wrzątek i gotować przez 10 minut. Następnie kaczkę wyjąć i dobrze osuszyć. Za pomocą pędzla zabejcować miodem i sosem sojowym, położyć w zimnym miejscu na 1 godzinę, aby skruszała. Następnie znów nasmarować kaczkę miodem i odłożyć na kolejne 6 godzin w chłodne miejsce. Skruszałą kaczkę, wstawić w żaroodpornym naczyniu do pieca i w temperaturze 190 stopni piec po 50 minut na każdym boku.Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika, obedrzeć z chrupiącej skórki i pokroić w plasterki. Kawałki kaczki polane sosem śliwkowym , podawać z kopytkami i surówką z kapusty czerwonej

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również