DróbPotrawy mięsne
Kaczka z fasolką
Składniki
- 1 kaczka lub 1 kg piersi z kaczki
- 300 g białej fasoli
- pęczek włoszczyzny bez kapusty i marchewki
- 1 l wywaru (może być z kostki)
- 500 g pomidorów
- pół łyżeczki suszonego cząbru
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaczkę płuczemy, osuszamy i dzielimy na osiem części. Jeżeli mamy do dyspozycji piersi z kaczki, to również dzielimy je na części. Oprószamy solą i pieprzem, odkładamy. Fasolkę moczymy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby fasolka była przykryta), jeżeli to możliwe pozostawiamy fasolkę w wodzie przez całą noc. Następnego dnia warzywa kroimy w talarki i słupki, cebulę i czosnek obieramy i siekamy. W brytfannie rozgrzewamy olej i obsmażamy porcje kaczki z wszystkich stron, wyjmujemy i smażymy na tym samym tłuszczu cebulę, czosnek, a następnie warzywa. Gdy wszystkie składniki się podsmażą, dolewamy wywar, wrzucamy fasolkę, cząber, a na końcu kaczkę. Gotujemy 90 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Dodajemy je do kaczki i gotujemy razem jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem.