X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kaczki wędzone

Składniki

  • 2 kaczki oczyszczone i wypatroszone
  • 100 g soli
  • pół łyżeczki saletry
  • 6 ząbków czosnku
  • 1–2 łyżki majeranku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Sposób przygotowania

Odcinamy szyje i skrzydełka, a następnie każdą tuszkę rozcinamy wzdłuż grzbietu i wyjmujemy wszystkie kości, tak żeby nie uszkodzić skóry. Z wszystkich składników przygotowujemy mieszankę. Czosnek siekamy, goździki, ziele angielskie mielimy. Gotowa mieszanką nacieramy kaczki, składamy obydwa płaty mięsa ze sobą, skórą na zewnątrz i wkładamy do kamionkowego naczynia. Przykrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 dni. Co 24 godziny mięso przewracamy na druga stronę. Po 5 dniach mięso osuszamy, zwijamy i zawiązujemy sznurkiem, jak baleron. Wieszamy w przewiewnym miejscu na 6-12 godzin, a potem przez 7 dni wędzimy w zimnym dymie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również