Przepis
Drób
Kaczki wędzone
Składniki
- 2 kaczki oczyszczone i wypatroszone
- 100 g soli
- pół łyżeczki saletry
- 6 ząbków czosnku
- 1–2 łyżki majeranku
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Odcinamy szyje i skrzydełka, a następnie każdą tuszkę rozcinamy wzdłuż grzbietu i wyjmujemy wszystkie kości, tak żeby nie uszkodzić skóry. Z wszystkich składników przygotowujemy mieszankę. Czosnek siekamy, goździki, ziele angielskie mielimy. Gotowa mieszanką nacieramy kaczki, składamy obydwa płaty mięsa ze sobą, skórą na zewnątrz i wkładamy do kamionkowego naczynia. Przykrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 dni. Co 24 godziny mięso przewracamy na druga stronę. Po 5 dniach mięso osuszamy, zwijamy i zawiązujemy sznurkiem, jak baleron. Wieszamy w przewiewnym miejscu na 6-12 godzin, a potem przez 7 dni wędzimy w zimnym dymie.