X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Kapłon faszerowany prawdziwkami

Składniki

  • 1 kapłon
  • 100 g suszonych prawdziwków lub 700 g świeżych
  • 250 g podrobów
  • 2 cebule, 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki: tymianku i estragonu lub oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • 25 ml jałowcówki lub ginu
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g masła
  • 100 g tartej bułki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
    ew. 2 jaja

Sposób przygotowania

Kapłona nacieramy czosnkiem, wódką, miodem, przyprawami, ziołami i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Jeżeli używamy grzybów suszonych, to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Następnie grzyby (także świeże) kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałki podroby, poszatkowaną natkę pietruszki i grzyby, jeżeli używamy suszonych to wraz z wywarem z gotowania. Wszystko razem dusimy 15-20 minut. Farsz studzimy, możemy dodać 2 żółtka, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy śmietanę, tartą bułkę i lekko ubite białka. Solimy, pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Powstałym farszem napełniamy kapłona, zszywamy go lub spinamy wykałaczkami i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze ok. godziny, cały czas podlewając sosem z pieczenia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również