DróbPotrawy mięsne
Kapłon faszerowany prawdziwkami
Składniki
- 1 kapłon
- 100 g suszonych prawdziwków lub 700 g świeżych
- 250 g podrobów
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki: tymianku i estragonu lub oregano
- 1 łyżeczka miodu
- 25 ml jałowcówki lub ginu
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g masła
- 100 g tartej bułki
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
ew. 2 jaja
Sposób przygotowania
Kapłona nacieramy czosnkiem, wódką, miodem, przyprawami, ziołami i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Jeżeli używamy grzybów suszonych, to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Następnie grzyby (także świeże) kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałki podroby, poszatkowaną natkę pietruszki i grzyby, jeżeli używamy suszonych to wraz z wywarem z gotowania. Wszystko razem dusimy 15-20 minut. Farsz studzimy, możemy dodać 2 żółtka, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy śmietanę, tartą bułkę i lekko ubite białka. Solimy, pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy. Powstałym farszem napełniamy kapłona, zszywamy go lub spinamy wykałaczkami i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze ok. godziny, cały czas podlewając sosem z pieczenia.