Przepis
DróbPotrawy mięsne
Kotlety mielone z indyka
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1 cebula, 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół: majeranek, tymianek, oregano – do wyboru
- 1 mała bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- bułka tarta
- olej, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso mielimy z odciśniętą bułką. Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajo, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Kotlety mielone są tym lepsze, im dłużej je wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zrumienienia.