X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Kotlety mielone z indyka

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula, 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół: majeranek, tymianek, oregano – do wyboru
  • 1 mała bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • bułka tarta
  • olej, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso mielimy z odciśniętą bułką. Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajo, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Kotlety mielone są tym lepsze, im dłużej je wyrabiamy. Zwilżonymi rękami formujemy kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zrumienienia.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również