Przepis
DróbPotrawy mięsne
Kotlety pożarskie z kurczaka
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 bułka
- 3 jajka
- 1 łyżka natki pietruszki
- po 100 g tartej bułki i mąki
- 1 łyżka masła
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bułkę moczymy w wodzie, a potem odciskamy. Masło ucieramy z żółtkami, a białka ubijamy na sztywną pianę. Do mięsa dodajemy bułkę, 2 żółtka utarte z masłem, natkę pietruszki i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy masę z ubitymi białkami. Formujemy owalne kotlety, panierujemy je klasycznie w mące, roztrzepanym jajku oraz w drobnej tartej bułce. Najlepiej jest je smażyć na maśle, ale oczywiście można też na innym tłuszczu. Smażymy je po 5 minut z każdej strony, najpierw na większym, a gdy kotlety się zarumienią – na mniejszym ogniu. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Do masy mięsnej można też dodawać pieczarki.