Kotlety z pieczonego kurczaka z warzywami to kolejne danie, które powstało z tego, co znalazłem w lodówce. Z kilku pozornie niedających się połączyć składników powstała bardzo fajna potrawa. Gotowanie z resztek zawsze sprawiało mi wielką radochę. Zalegający kurczak, pół cukinii i kawałek marchewki, nie ma problemu, wystarczy uruchomić kulinarną wyobraźnię 🙂
Kotlety z pieczonego kurczaka z warzywami
Składniki na 6 kotletów:
- 500 g pieczonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- pół cukinii
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz np. cayenne
- olej roślinny do smażenia np. rzepakowy
- sos do hamburgerów i hot dogów, ja sięgam po Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pieczone mięso z kurczaka i cebulę pokrój w drobną kotkę. Następnie obraną marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 2:
Rozdrobnione składniki przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz kajeński. Wymieszaj do połączenia składników.
Krok 3:
Z powstałej masy formuj okrągłe kotleciki. Obtocz je w bułce tartej, następnie smaż na rozgrzanym oleju roślinnym po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego, ciemnozłotego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety podaj z prostą surówką z pomidorów lub np. ogórka kiszonego i cebuli.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!