Drób
Kurczak Marengo
Składniki
- 1 kurczak o wadze 1,2-1,5 kg
- 500 g pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
- 200 g pieczarek
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 200 ml białego wina
- 200 ml wywaru z kurczaka lub wody
- 2 średnie cebule
- 100 ml oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4-8 kromek bagietki
- 4 jajka
- 80 g mąki
Sposób przygotowania
Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, podsmażyć w garnku na połowie ilości oliwy, aż się zrumieni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć 3-4 minuty, dodać czosnek i tymianek smażyć 2 minuty. Zalać kurczaka obranymi ze skórki i posiekanymi pomidorami, winem i wywarem. Przykryć i dusić na małym ogniu 40 minut. W tym czasie oczyścić pieczarki i pokroić je na kawałki (na dwie lub cztery części). Podsmażyć na maśle 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Bagietkę usmażyć na reszcie oliwy. Oddzielnie na maśle usmażyć sadzone jajka. Kiedy kurczak będzie miękki dodać pieczarki, natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić. Kurczaka podawać posypanego posiekaną natka pietruszki na półmisku z osobno podanymi grzankami z jajkiem sadzonym.