Drób
Kurczak pieczony al’a Persillade
Składniki
- 1 kurczak
- 1 średnia pietruszka
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka posiekanych oliwek
- 1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 szklanki białego wina
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Oczyszczoną pietruszkę i czosnek drobno posiekać (rdzeń korzenia pietruszki odrzucić), wymieszać, z łyżeczką startej w moździerzu soli i dwoma łyżkami oliwy. Kurczaka nadziać pietruszką z czosnkiem (Persillade), posiekanymi oliwkami i suszonym pomidorem. Natrzeć wierzch kurczaka solą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny. Wyjąć kurczaka z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Posmarować pozostałą oliwą. Piekarnik nagrzać do 200*C. Piec kurczaka w ogniotrwałym naczyniu (piersią do dołu aby nie wyschła) przez około 40 minut. Przewrócić kurczaka na drugą stronę i piec jeszcze około pół godziny (podlewając winem i wytworzonym sosem). Pokroić kurczaka na ćwiartki i udekorować farszem. Można podawać z pieczywem czosnkowym i sałatą. Smacznego