Przepis
Drób
Kurczak pieczony w pomarańczach, imbirze i cytrynie
Składniki
- 1 surowy kurczak
- 1 cytryna
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki
- 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
- 3 łyżki świeżo posiekanego imbiru
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 125 ml soku z pomarańczy
- 3 łyżki miodu
- cząstki pomarańczy do ozdoby
Sposób przygotowania
Nacieramy kurczaka samą ćwiartką cytryny, a następnie mieszaniną soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem łyżki imbiru. Ćwiartki cytryny i pomarańczy wkładamy do środka kurczaka. Kurczaka solimy i posypujemy pieprzem. W oddzielnej misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, miodem i dwiema łyżkami imbiru. Kurczaka wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika. Podczas pieczenia kilkukrotnie podlewamy kurczaka przygotowanym sosem. Pieczemy ok.1 godziny. Przed podaniem ozdabiamy potrawę pomarańczami