X

Czego szukasz?

Przepis
Drób

Kurczak pieczony w pomarańczach, imbirze i cytrynie

Składniki

  • 1 surowy kurczak
  • 1 cytryna
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki    
  • 1 pomarańcza pokrojona w ćwiartki
  • 3 łyżki świeżo  posiekanego imbiru
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • cząstki pomarańczy do ozdoby

Sposób przygotowania

Nacieramy kurczaka samą ćwiartką cytryny, a następnie mieszaniną soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem łyżki imbiru. Ćwiartki cytryny i pomarańczy wkładamy do środka kurczaka. Kurczaka solimy i posypujemy pieprzem. W oddzielnej misce mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, pomarańczy, miodem i dwiema łyżkami imbiru. Kurczaka wkładamy do rozgrzanego do 180 ºC piekarnika. Podczas pieczenia kilkukrotnie podlewamy kurczaka przygotowanym sosem. Pieczemy ok.1 godziny. Przed podaniem ozdabiamy potrawę pomarańczami

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również