Przepis
Składniki
- 1 kurczę (1,5 kg)
- sól
- 50 g czerstwej bułki
- 3 wątróbki z kurcząt
- 1 jajo
- 1 łyżeczka masła
- koperek i natka pietruszki
- masło do pieczenia
Sposób przygotowania
Sprawione kurczę posolić i odstawić w chłodne miejsce. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zemleć razem z wątróbką. Do zmielonej masy dodać surowe żółtko, masło, 1,5 łyżki posiekanego zielonego koperku i natki pietruszki. Doprawić do smaku solą. Utrzeć nadzienie, dodając na końcu pianę ubitą z białka. Napełnić kurczę nadzieniem i przewiązać na krzyż sznurkiem. Ułożyć je w brytfannie, na wierzch położyć kawałek surowego masła. Upiec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Polewać w czasie pieczenia roztopionym masłem i skrapiać wodą. Przed podaniem pokroić na ćwiartki.