DróbPotrawy mięsne
Pulpety z indyka
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 l wywaru (może być z kostki)
- 1 czerstwa bułka
- 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- po pół łyżeczki: tymianku i oregano
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- sól. pieprz
Sposób przygotowania
Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli. Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy cebulę, czosnek, suszone i świeże zioła. Na końcu dodajemy odciśniętą z mleka bułkę. Zdejmujemy z ognia. Po ostudzeniu wszystko przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy jaja i mielone mięso. Wyrabiamy na jednolitą masę. Lepimy pulpeciki wielkości orzechów włoskich. W rondelku zagotowujemy wywar. Kulki obtaczamy w mące ziemniaczanej i wrzucamy do gotującego się wywaru w 2-3 partiach, tak, by nie przerwać wrzenia. Gotujemy je od 3 do 5 minut. Wyjmujemy i wrzucamy następną partię. Kiedy ostatnia partia jest gotowa wrzucamy z powrotem wszystkie pulpety do wywaru, który powinien już mieć konsystencję gęstego, przezroczystego sosu.