X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Pulpety z indyka

Pulpety z indyka to jedna z tych potraw, która sprawdza się niezależnie od okazji. Są delikatne, lekkostrawne i bardzo uniwersalne – można je podać zarówno w sosie koperkowym, pomidorowym, jak i klasycznie – z bulionu. Co więcej, przygotowanie pulpetów nie wymaga dużego wysiłku, a efekt końcowy zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. W związku z tym pulpety z indyka warto włączyć do swojego codziennego menu – zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowym i szybkim obiedzie.

Pulpety z indyka – lekkie, delikatne i zawsze udane

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta

  • 1 mała cebula

  • sól i świeżo mielony pieprz

  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • bulion warzywny lub drobiowy do gotowania

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotowanie masy

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce połącz mięso mielone, odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, natkę pietruszki i przyprawy. Całość dokładnie wyrób, aż masa będzie jednolita i dobrze się kleiła. W razie potrzeby dodaj łyżkę bułki tartej.

Krok 2: Formowanie pulpetów

Z gotowej masy formuj niewielkie kuleczki – pulpety wielkości orzecha włoskiego. Staraj się, aby były równej wielkości – dzięki temu ugotują się równomiernie.

Krok 3: Gotowanie

W dużym garnku zagotuj bulion. Kiedy zacznie wrzeć, delikatnie wkładaj pulpety i gotuj na małym ogniu przez 15–20 minut, aż będą miękkie i sprężyste. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby ich nie uszkodzić.

Krok 4: Podanie

Pulpety z indyka świetnie smakują podane z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą. Można je również zalać lekkim sosem koperkowym lub pomidorowym i udekorować świeżymi ziołami.

Ciekawostka kulinarna

Pulpety znane są niemal w każdej kuchni świata – w Polsce kojarzą się z kuchnią domową i comfort food, ale podobne kulki mięsne znajdziemy także w kuchni szwedzkiej, włoskiej (np. polpette) czy chińskiej. Mięso z indyka stanowi świetną bazę do takich dań, ponieważ jest lekkie, ale pełne białka i łatwo łączy się z różnorodnymi przyprawami.

Podsumowanie

Pulpety z indyka to danie, które sprawdzi się w każdej kuchni – zdrowe, delikatne i bardzo uniwersalne. Podsumowując – jeśli szukasz prostego, ale efektownego przepisu na obiad dla całej rodziny, te pulpety będą świetnym wyborem.

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również