Przepis
DróbPotrawy mięsne
Ragoût z kurczaka
Składniki
- 600 g piersi z kurczaka
- 500 g świeżych śliwek
- 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku
- 200 ml wywaru (może być z kostki)
- 50 ml śliwowicy
- 50 g rodzynek
- po pół łyżeczki: estragonu i tymianku
- olej
- cukier, sól, pieprz, ew. 3 goździki
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy, odcinamy błony, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę. Przygotowujemy z łyżki oleju, posiekanego czosnku, posiekanej drobno cebulki, tymianku, pieprzu, soli i estragonu bejcę, którą smarujemy mięso i odkładamy je na noc w chłodne miejsce. Rodzynki płuczemy i moczymy w śliwowicy. Śliwki myjemy, osączamy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, następnie dolewamy wywar i wrzucamy po kolei: osączone rodzynki, śliwki, a po 30-40 minutach śliwowicę, w której moczyły się rodzynki i goździki. Dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i cukrem.