X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisySałatki

Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku

Kiedy robi się naprawdę gorąco, tracę ochotę na typowe obiadowe dania. Szukam wtedy potraw, mniej skomplikowanych ale jednak sycących. Idealnie w takiej sytuacji sprawdza się również sałatka z bobem. Bób jest z nami dość krótko, dlatego warto wykorzystać go na maxa. Nasycić się jego smakiem do kolejnego sezonu.

Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku

Sałatka z bobem

Składniki:

  • 500 g bobu
  • ½ pęczka koperku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 120 g boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 duży pomidor malinowy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 20 g parmezanu
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Bób przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą, tak aby delikatnie przykryła nasiona. Dodaj całe gałązki koperku, 1 łyżkę oliwy, 3 ząbki czosnku w łupinach na koniec, płaską łyżeczkę soli. Kiedy woda zawrze, bób gotuj 7-10 minut. Po tym czasie warto zahamować proces gotowania, przelewając zimną wodą lub np. wkładając do wody z lodem. Kiedy bób przestygnie obierz go z łupin.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp boczek pokrojony w paski, następnie podsmaż do uzyskania ładnego rumianego koloru, odcedź z nadmiaru tłuszczu.

Pomidora pokrój w niewielką kostkę 1×1 cm. Natkę pietruszki posiekaj dość drobno. Parmezan za pomocą obieraczki, wystrugaj w cienkie płatki.

Krok 3:

W dużej misce wymieszaj: bób, boczek, pomidor, natkę pietruszki, następnie dodaj parmezan.

Krok 4:

Parmezan pokroiłem cienko w płatki obieraczką do warzyw.

Krok 5:

Polej pozostałą oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Krok 6:

Dodaj 2 utarte ząbki czosnku, następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Można podawać samodzielnie z jajkiem w koszulce lub np. sadzonym.

Nie marnuj, przerabiaj

Czasami kiedy w sezonie za bardzo się zagalopujmy i zakupimy za dużo bobu, zostaje nam na następny dzień. Można jeść zimny lub pomyśleć: „Nie marnuj, przerabiaj” Link do artykułu . Doskonałym pomysłem jest sałatka z bobem. Do tego sadzone jajo i mamy śniadanie wymarzone 😉

Jak gotować bób

Jak gotować bób? Dużo osób ma z tym problem. Głównym powodem jest fakt, że bób staje się z wiekem twardszy i od tego właśnie zależy czas gotowania. Młody bób wystarczy gotować 7-10 minut, potem ten czas wzrasta nawet do 15 minut. W wielu przepisach spotkałem się z czasem do 20 minut. Osobiście nigdy tyle czasu bobu nie „męczyłem”, lubię jak nasiona trzymają jeszcze swoją strukturę, zwłaszcza w sałatkach.

Dodatki do gotowania bobu

Inna kwestią są dodatki do gotowania bobu. Moimi ulubionymi są:

  • Całe gałązki koperku lub same łodyżki, jeżeli zalegają wam gdzieś w lodówce.
  • Czosnek, czosnek pasuje do wszystkiego, nawet do herbaty 😉
  • Oliwa z oliwek. Delikatnie nawilży bób i wiadomo jest nośnikiem smaku.
  • Sól, bez niej nie idzie ugotować bobu.

Niektórzy dodają także cukier. Jako przeciwutleniacz rozumiem. Ale jako dodatek smakowy to już dla mnie za dużo. Bób posiada swój własny słodki smak, dlatego cukru unikam.

SMACZNEGO!

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zalewając bób zimną wodą pozbawia Pan go witamin i minerałów wszystko pozostaje w wodzie. W podany przez Pana sposób gotuje się rosół a nie warzywo, które ma wiele składników odżywczych.
    Jenis

  2. Jadłem,do gotowania wrzuciłam gałązkę rozmarynu,pozostałe bez zmian.Super sprawa!

Sprawdź również