Drób
Skrzydełka na słodko-pikantno Macieja Kuronia
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- ok 0,5 l soku pomidorowego
- 1 łyżka majeranku
- 3 zabki czosnku
- 1 łyżka płatkówi chilli
- warzywko lub vegeta
- ok 150 ml miodu
- kawałek imbiru
Sposób przygotowania
Skrzydełka kroimy na 3 części. Małe "pypcie" mażemy zachować na rosół. Pozostałe części gotujemy w wodzie przez ok 20 minut z dodatkiem vegety i soli. Układamy je na patelni i zalewamy je sokiem pomidorowym z miodem. Można dodać trochę wywaru z podgotowanych skrzydełek. Dodajemy posiekany czosnek,drobno posiekany świeży imbir oraz majeranek i chilli. Smażymy tak długo aby nastąpiła karmelizacja i skrzydełka zarumienią się i oblepia się smakowitym sosem. Proste:) I pyszne:) ) Chcecie bardziej pikantne dodajcie więcej chilli. Chcecie bardziej słodkie dodajcie więcej miodu. Można tez zrobić podobnie dla bardziej leniwych marynując skrzydełka w słodkim sosie chilii przez noc i upiec je w piekarniku. Cóż.. efekt nie będzie ten sam bo przez podgotowanie mięso bardziej odchodzi od kości a i smak nie ten. Dla wersji bardziej orientalnej możemy zamiast soku pomidorowego użyć soku pomarańczowego. Z kulinarnym pozdrowieniem życzę smacznego!!!