X

Czego szukasz?

Przepis
DróbPotrawy mięsne

Szaszłyk z wątróbek drobiowych 2

Składniki

  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połówki cytryny
  • olej
  • majeranek, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wątróbki myjemy, czyścimy z tłuszczu i błon. Dzielimy na pojedyncze kawałki, ale nie kroimy. Boczek kroimy na plasterki o boku 2,5 cm. Wątróbkę i boczek mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekanym, roztartym z solą czosnkiem, sosem sojowym, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, co jakiś czas mieszamy. Suszone śliwki zalewamy odrobiną wrzątku, żeby spęczniały. Na patyki nabijamy na przemian boczek, wątróbkę, śliwkę itd. Układamy w nagrzanym do 150ºC piekarniku i pieczemy 20-25 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą. Możemy je grillować albo usmażyć na patelni na oleju. Tak przygotowane szaszłyki podaje się również na zimno. Takie szaszłyki możemy równierz przyrządzić na grillu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również