Przepis
DróbPotrawy mięsne
Sznycle z indyka
Składniki
- 750 g piersi indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny
- po 1 łyżeczce: majeranku i tymianku
- 2 jajka
- mąka, tarta bułka
- olej, sól, pieprz
- koneserom polecam 4 łyżki utartego ostrego sera, najlepiej oscypka
- cytryna do przybrania
Sposób przygotowania
Pierś indyka kroimy na plastry, lekko zbijamy wilgotnym tłuczkiem. Z sosu sojowego, oleju, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw robimy marynatę, którą smarujemy sznycle z obu stron i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie panierujemy je w mące, rozbełtanych jajach i tartej bułce, którą możemy wymieszać pół na pół z tartym serem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż do zarumienienia. Podajemy przybrane cząstkami cytryny.