Przepis
Drób
Udo indycze faszerowane
Składniki
- noga indycza (udo i podudzie wykrojone z jak największym płatem skóry)
- 750 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml calvadosu
- rozmaryn, tymianek
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Pod koniec dolewamy calvados i odparowujemy. Po wystudzeniu mieszamy z mielonym mięsem i ziołami. Przyprawiamy. Z indyczej nogi wycinamy kość podudzia. Do środka napychamy przygotowany farsz. Zawijamy płat skóry i spinamy lub zszywamy. Gotujemy w osolonej wodzie (możemy upiec) około 60 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Studzimy w wywarze. Po wystudzeniu wyjmujemy i dekorujemy. Możemy podawać również na gorąco.