Przepis
Składniki
- 400 g mięsa z dzika na gulasz, karkówka, łopatka
- łopatka, karkówka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula pokrojona w grubsze piórka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 g pieczarek oczyszczonych pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml śmietanki 30%
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso doprawić solą oraz pieprzem i zamarynować w occie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, ziaren jałowca oraz czosnku. Odstawić na 2-3 godziny.
Na patelni rozgrzać olej z masłem. Podsmażyć mięso na rumiany kolor przez 7-8 minut. Dodać cebulę, smażyć dodatkowe 5 minut. Następnie oprószyć mąką i zalać winem. Kiedy odparuje połowę objętości, wlać 400 ml wody. Dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, po czym wsypać pieczarki, dodać musztardę, koncentrat pomidorowy oraz śmietankę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Najlepiej podawać z bagietką.