Składniki
1 cietrzew lub głuszec
150 g słoniny
250 ml śmietany 18-22%
2 l zsiadłego mleka lub maślanki
5 jagód jałowca
1 łyżka masła
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczonego, sprawionego cietrzewia myjemy i osuszamy. Wkładamy go do szklanego lub kamiennego naczynia i zalewamy maślanką lub zsiadłym mlekiem na 12 godzin. Następnie wyjmujemy go, zanurzamy na chwilę w gotującej się wodzie i nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionym jałowcem. Słoninę kroimy w cienkie plasterki i owijamy nimi cietrzewia lub kroimy w słupki i szpikujemy. Zrumieniamy cietrzewia na maśle w brytfance, zalewamy śmietaną, przykrywamy, wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy 45– 55 minut, zależnie od wagi. Pierwsze próby miękkości proponuję robić już po 40 minutach. Tak upieczony cietrzew może być podany również na zimno.