Dziczyzna
Paulki z szynką
Składniki
- 1 kg świeżej szynki z dzika lub wieprzowej (pokrajanej w kostkę około 3cm)
- 2 średnie cebule
- 1 główka czosnku
- 2 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
- sól i pieprz do smaku
- bułki pszenno-żytnie
- sos paprykowy (patrz przepis w dziale sosy)
- twardy ser żółty
Sposób przygotowania
Przygotować marynatę do mięsa: Dokładnie wymieszać olej, ocet, sos sojowy, sos worcestershire, majeranek, rozmaryn i chili, dodać soli i pieprzu do smaku.
Zalać marynatą mięso, przykryć i marynować przez dwa dni w temperaturze około 4-6*C.
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso odsączyć z marynaty i zemleć na grubym oczku.
Z bułek ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ i zamoczyć go w letniej wodzie.
Zmielone mięso dokładnie wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, jajkami i odciśniętym miąższem bułki. Dodać pieprz i sól do smaku.
Wnętrza wydrążonych bułek wysmarować sosem paprykowym, nakłaść farszu a na wierzch cienką warstwę sosu.
Folię aluminiową posmarować olejem a bułkę lekko wodą i lużno zawinąć. Nagrzać piekarnik do 175*C i piec około pół godziny. (w BBQ w temperaturze 80*C około półtorej godziny). Farsz wewnątrz bułki powinien osiągnąć temperaturę około 80 - 85*C.
Rozwinąć folię i nałożyć na mięso plasterki żółtego sera. Podpiekać do momentu rozpuszczenia się sera (skórka bułek powinna być chrupiąca).
Smacznego