X

Czego szukasz?

Przepis
Dziczyzna

Paulki z szynką

Składniki

  • 1 kg świeżej szynki z dzika lub wieprzowej (pokrajanej w kostkę około 3cm)
  • 2 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • sól i pieprz do smaku
  • bułki pszenno-żytnie
  • sos paprykowy (patrz przepis w dziale sosy)
  • twardy ser żółty

Sposób przyrządzania

Przygotować marynatę do mięsa: Dokładnie wymieszać olej, ocet, sos sojowy, sos worcestershire, majeranek, rozmaryn i chili, dodać soli i pieprzu do smaku.
Zalać marynatą mięso, przykryć i marynować przez dwa dni w temperaturze około 4-6*C.
Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso odsączyć z marynaty i zemleć na grubym oczku.
Z bułek ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ i zamoczyć go w letniej wodzie.
Zmielone mięso dokładnie wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, jajkami i odciśniętym miąższem bułki. Dodać pieprz i sól do smaku.
Wnętrza wydrążonych bułek wysmarować sosem paprykowym, nakłaść farszu a na wierzch cienką warstwę sosu.
Folię aluminiową posmarować olejem a bułkę lekko wodą i lużno zawinąć. Nagrzać piekarnik do 175*C i piec około pół godziny. (w BBQ w temperaturze 80*C około półtorej godziny). Farsz wewnątrz bułki powinien osiągnąć temperaturę około 80 - 85*C.
Rozwinąć folię i nałożyć na mięso plasterki żółtego sera. Podpiekać do momentu rozpuszczenia się sera (skórka bułek powinna być chrupiąca).
Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również