Dziczyzna
Pieczonka Chefa
Składniki
- 1 kg kiełbasy z dziczyzny
- 1/2 kg świeżych leśnych grzybów (lub z solanki)
- 1/4 główki białej kapusty
- 1/4 kg ugotowanej kiszonej kapusty
- 12 średnich ziemniaków
- 4 średnie cebule
- 1 główka czosnku
- 3 średnie marchewki
- 1/4 selera
- 1 szklanka czystego wywaru z kości dzika
- 2 łyżki smalcu
- 12 ziaren jałowca (rozgniecionych)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ostra sproszkowana papryka, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Oddzielić z kapusty 12 - 15 dużych kawałków liści i zblanszować w osolonej wodzie, resztę kapusty pokroić w drobniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i podgotować na pół-twardo (około 15 minut), pod koniec gotowania wrzucić pokrajaną kapustę. Pozostałe warzywa obrać: seler pokrajać "w zapałkę", cebulę w pół talarki, czosnek podzielić na ząbki (większe przekroić na połowę), marchew pociąć nożem do obierania warzyw, w długie wiórki, większe grzyby pokroić, kiełbasę i ziemniaki pokroić w plastry. Żaroodporne naczynie, wysmarować smalcem i wyłożyć dużymi kawałkami liści kapusty. Pokrajane warzywa, grzyby i kiełbasę układać warstwami przesypując, majerankiem, papryką, pieprzem i solą, polewając lekko wywarem, aż do wypełnienia naczynia. Całość nakryć pozostałymi dużymi kawałkami liści kapusty i posypać rozmarynem. Piekarnik nagrzać do 200*C. Pokrywkę wysmarować lekko smalcem (aby liście nie przywarły) i piec około 1 godziny, aż kapusta na wierzchu zacznie brązowieć. Smacznego