Grzyby
Boczniaki duszone z winem
Składniki
- 800 g boczniaków
- 150 g wędzonych, suszonych śliwek
- 1 cebula, pół cytryny
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
- pół pęczka natki pietruszki
- po szczypcie tymianku, estragonu
- 2 rozgniecione kulki jałowca
- po 2 łyżki mąki i masła
- 30 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Śliwki po opłukaniu zalewamy połową szklanki wina i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie boczniaki czyścimy, płuczemy i osączamy. Następnie kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w rondelku olej i smażymy cebulę, aż do zeszklenia, dodajemy boczniaki i smażymy razem, ciągle mieszając ok. 10 minut, aż odparuje sos. Dodajemy przecedzone, pokrojone śliwki – wina nie wylewamy. Dusimy razem z winem, w którym się moczyły przez 5 minut. Wlewamy pozostałą porcję wina, dodajemy jałowiec (mogą być zamiast jałowca goździki), przyprawy i dusimy 15-20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy masło ugniecione z mąką, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.