X

Czego szukasz?

Przepis

Boczniaki w chrupiącej panierce spróbowaliśmy ostatnio w jednej z wegetariańskich restauracji. Pomysł na tą przystawkę, tak przypadł nam do gustu, że postanowiłem opracować własną recepturę. Po kilku próbach przedstawiam, bez wątpienia  najlepszą i najbardziej chrupiącą wersję. Przekąskę serwuje z dodatkiem piekielnie ostrego sosu Trinidad Scorpion. Jeśli wolicie to możecie skorzystać z łagodniejszych wersji sosów z serii street food.

Boczniaki w chrupiącej panierce – najlepszy przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Grzyby podziel na odpowiednie kawałki. Mniejszych nie kroiłem, większe dzieliłem 2-3 części.

Krok 2:

Następnie mąkę żytnią wymieszaj z mieloną kurkumą. Kawałki boczniaków zanurz w roztrzepanym jajku, na koniec obtocz w mące.

Krok 3:

Panierka musi dokładnie, równomiernie pokrywać całą powierzchnię grzybów. Najlepsza jest właśnie żytnia pełnoziarnista, bez wątpienia nadaje przekąsce dodatkowej chrupkości.

Krok 4:

Boczniaki smaż na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym np. rzepakowym po 5-6 sztuk na raz. Proces powinien być szybki, około 2 minuty na partię. Następnie usmażone grzyby ułóż na kratce, aby przestygły i odparowały z nadmiaru wilgoci.

Boczniaki w chrupiącej panierce podaje z ostrym sosem Trinidad Scorpion. Jako dodatek i uzupełnienie tej wegetariańskiej uczty proponuję podać np. pyszną sałatkę z grillowanym tofu.

—>TUTAJ<— znajdziesz więcej przekąskowych inspiracji 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zrobiłam panierowane boczniaki na kolację. Jadłam je chyba po raz pierwszy, pyszne, chrupiące i do tego pikantny sos. Nic więcej nie potrzeba. Spróbujcie.

  2. Panie Jakubie, b dziekuje za ten przepis. Nie dosc,ze wegetarianski to jeszcze bez mialej maki!!!! Juz nie moge sie doczekac jak smakuja 🙂 Pozdrawiam

Sprawdź również