Boczniaki w chrupiącej panierce spróbowaliśmy ostatnio w jednej z wegetariańskich restauracji. Pomysł na tą przystawkę, tak przypadł nam do gustu, że postanowiłem opracować własną recepturę. Po kilku próbach przedstawiam, moim zdaniem najlepszą i najbardziej chrupiącą wersję. Przekąskę serwuje z dodatkiem piekielnie ostrego sosu Trinidad Scorpion. Możecie też skorzystać z łagodniejszych wersji sosów z serii street food.
Boczniaki w chrupiącej panierce – najlepszy przepis
Składniki:
400 g boczniaków
3 jajka „M”
1 szklanka żytniej mąki typ 2000 (razowa, pełnoziarnista)
Grzyby podziel na odpowiednie kawałki. Mniejszych nie kroiłem, większe dzieliłem 2-3 części.
Krok 2:
Mąkę żytnią wymieszaj z mieloną kurkumą. Kawałki boczniaków zanurz w roztrzepanym jajku, obtocz w mące.
Krok 3:
Panierka musi dokładnie, równomiernie pokrywać całą powierzchnię grzybów. Najlepsza jest właśnie żytnia pełnoziarnista, nadaje przekąsce dodatkowej chrupkości.
Krok 4:
Boczniaki smaż na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym po 5-6 sztuk na raz. Proces powinien być szybki, około 2 minuty na partię. Usmażone grzyby układam na kratce, aby przestygły i odparowały z nadmiaru wilgoci.
Boczniaki w chrupiącej panierce podaje z ostrym sosem Trinidad Scorpion. Jako dodatek i uzupełnienie tej wegetariańskiej uczty proponuję podać pyszną sałatkę z grillowanym tofu.
—>TUTAJ<— znajdziesz więcej przekąskowych inspiracji 🙂
Zrobiłam panierowane boczniaki na kolację. Jadłam je chyba po raz pierwszy, pyszne, chrupiące i do tego pikantny sos. Nic więcej nie potrzeba. Spróbujcie.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Zrobiłam panierowane boczniaki na kolację. Jadłam je chyba po raz pierwszy, pyszne, chrupiące i do tego pikantny sos. Nic więcej nie potrzeba. Spróbujcie.
Panie Jakubie, b dziekuje za ten przepis. Nie dosc,ze wegetarianski to jeszcze bez mialej maki!!!! Juz nie moge sie doczekac jak smakuja 🙂 Pozdrawiam