Grzyby
Boczniaki w ziemniakach
Składniki
- 400 g boczniaków
- 6-8 ziemniaków (po 2 na osobę)
- 125 ml wywaru (może być z kostki)
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki szorujemy i gotujemy 15 minut w gorącej wodzie. Następnie ziemniaki odcedzamy, studzimy i obieramy. Przekrawamy każdego ziemniaka na pół i wydrążamy środek, tak, żeby powstała łódeczka o grubości ścianki ok. 1 cm. Środki rozcieramy na purée. Boczniaki oczyszczamy, płuczemy i osączamy, jak każde inne grzyby. Cebulę obieramy i wraz z grzybami drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni lub w rondelku masło wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy roztarte ziemniaki i jedną łyżkę posiekanej natki pietruszki. Dokładnie mieszamy, ew. doprawiamy. Nakładamy na każdą połówkę ziemniaka solidną łyżkę farszu. Wszystkie ziemniaki układamy na blasze, podlewamy wywarem i obsypujemy wiórkami pozostałego masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-30 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki.