Przepis
Grzyby
Grzyby zapiekane
Składniki
- 500 g młodych borowików (mogą być również inne grzyby, np..; pieczarki)
- 200 ml kwaśnej śmietany 22%
- 80 g tartego żółtego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki tartej bułki
- 100 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby płuczemy, obieramy. Ponieważ zaznaczyłem, że jest to zapiekanka z młodych, małych grzybów, to oddzielamy kapelusiki i pozostawiamy je w całości. Ogonki kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy ponad połowę masła i dusimy grzyby wraz z cebulą pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, a na koniec doprawiając solą i pieprzem. Następnie przekładamy grzyby do żaroodpornego naczynia. Śmietanę mieszamy z mąką i zalewamy nią grzyby. Posypujemy wierzch potrawy tartym serem (najlepiej ostrym w smaku), tartą bułką, a na wierzch kładziemy wiórki masła. Naczynie wstawiamy na około 15 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika, żeby bułeczka na wierzchu się zarumieniła, a ser roztopił.