Przepis
Grzyby
Gulasz z pieczarek
Składniki
- 500 g pieczarek
- 150 g wędzonki
- 250 ml śmietany
- 1-2 ząbki czosnku
- pęczek dymki
- 1 łyżka mąki
- 30-40 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy na kawałki. Boczek lub wędzonkę kroimy w kostkę. Dymkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw wędzonkę, smażymy, aż się wytopi, dodajemy cebulkę, czosnek i smażymy 2-3 minuty (cebula powinna się zeszklić). Wtedy dorzucamy pieczarki i dusimy wszystko razem pod przykryciem, na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, a gdy sos się zagotuje, doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem.