Składniki
- 500 g dużych pieczarek
- 200 g móżdżku wieprzowego
- 1 mała cebula
- pół cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- ew. starty, żółty ser
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy i osączamy. Odcinamy trzony od kapeluszy. Trzony drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Kapelusze 5-7 minut obgotowujemy w osolonym wrzątku. Osączamy. Następnie przystępujemy do przygotowania móżdżku: móżdżek zalewamy wrzątkiem z niewielką ilością octu, lub skrapiamy wcześniej sokiem z cytryny. Po 2-4 minutach obieramy móżdżek z błon i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i ścieramy na grubej tarce lub bardzo drobno siekamy. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy najpierw cebulę, a potem móżdżek. Smażymy razem około trzech minut, tak, żeby cebula się zeszkliła. Cały czas mieszamy, żeby móżdżek nie przywarł do patelni. Pod koniec smażenia dodajemy posiekane trzonki pieczarek posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Smażymy razem 2-3 minuty, mieszamy. Na podgotowane kapelusze pieczarek nakładamy farsz. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Układamy na niej faszerowane kapelusze. Wstawiamy na 10–15 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Przed końcem zapiekania (około 5 minut) możemy posypać pieczarki startym, żółtym serem.