Pieczarki to jeden z moich ulubionych grzybów, najfajniejsze w nich jest to, że są dostępne przez cały rok i możemy się nimi cieszyć kiedy tylko mamy ochotę. Dzisiaj mam dla Was pieczarki ze szpinakiem, faszerowane kapelusze zapiekane pod serem.
Pieczarki ze szpinakiem Macieja Kuronia
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 500 g mrożonego szpinaku
- 300 g ziemniaków
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, natka pietruszki
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Krok 1:
Pieczarki umyj, osusz, następnie odetnij trzonki i posiekaj je drobno. Kapelusze odłóż do nadziewania.
Krok 2:
Ziemniaki umyj, ugotuj ze skórką, następnie odcedź. Obierz i zmiel lub rozgnieć przy pomocy praski lub np. widelca. Szpinak rozmroź i osącz.
Krok 3:
Wymieszaj ziemniaki, szpinak i masło, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem.
Krok 4:
Napełnij kapelusze pieczarek nadzieniem. Pokrój boczek w kostkę, następnie cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż cebulę z boczkiem, dodaj posiekane resztki grzybów, a na koniec wlej śmietanę wymieszaną z mąką.
Krok 5:
Zagotowuj, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej sos do brytfanki, włóż do niej kapelusze pieczarek z nadzieniem, posyp żółtym serem i na koniec zapiekaj pół godziny w temperaturze 180°.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<