X

Czego szukasz?

Przepis
Kasza

Jak ugotować kaszę – Pęczak

Składniki

  • kasza pęczak
  • woda
  • tłuszcz, np. masło
 
 

Sposób przyrządzania

Na jedną porcję kaszy odmierzamy 2,5 porcji wody. Pęczak musi dochodzić dość długo, ale jest bardzo smaczny, tym samym wart zachodu. Wodę gotujemy, solimy, dodajemy łyżkę tłuszczu i wreszcie do wrzątku wrzucamy wcześniej odmierzoną ilość kaszy. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Później zawijamy w koc, lub wkładamy pod kołdrę, czy pierzynę i czekamy kilka godzin, aż całkowicie wchłonie wodę. Pęczak jest dobrym dodatkiem do zup typu krupnik, ale smakuje również jako dodatek do mięs i sosów. Można od razu w trakcie gotowania dodać do niego dwa małe suszone grzybki albo trochę wywaru z grzybów, ewentualnie ugotować go na gotowym wywarze warzywnym, czy mięsnym. Smaczny jest z sosami i posypany odrobiną zieleniny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również