Składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- 500 g śliwek
- 1 duża gruszka
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek śmietany
- cukier waniliowy
- 3 goździki
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, wrzucając ją do wrzątku (2 razy tyle wody co kaszy), do którego dodajemy też goździki i łyżkę masła. Rodzynki i migdały sparzamy wrzątkiem i osączamy, migdały obieramy ze skórki i kroimy w słupki, skórkę pomarańczową siekamy. Mieszamy gotową kaszę (usuwamy wcześniej goździki), wszystkie bakalie, miód, cukier waniliowy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyrzucamy pestki i kroimy na plasterki. Gruszkę również myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim: kaszę, warstwę śliwek, znowu kaszę, a na końcu warstwę gruszek. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 190ºC. Zapiekankę podajemy na stół gorącą, polewając każdą porcję łyżką śmietany lub jogurtu.