KaszaTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka z kaszy gryczanej z pulpetami
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 300 g mieszanego mięsa mielonego
- 100 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 1 jajko
- 500 ml wywaru
- 125 ml śmietany - 18-22 %
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- szczypta tymianku, sól, pieprz
- pół pęczka pietruszki
Sposób przygotowania
Kaszę zalewamy wrzącym wywarem i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Boczek kroimy w cienkie plastry. Do mielonego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, jajo, przyprawy i tartą bułkę. Formujemy z masy mięsnej nieduże pulpety, ok. 3–4 cm średnicy i wrzucamy je na rozgrzany olej. Obsmażamy ze wszystkich stron. Przygotowujemy brytfankę, lub naczynie do zapiekania. Smarujemy je olejem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plastrami boczku. Wykładamy kaszę i układamy na niej pulpety. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które układamy na całej powierzchni. Śmietanę mieszamy z koncentratem lub sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz, następnie polewamy wierzch potrawy. Dodatkowo dobrze jest skropić całość masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posypujemy posiekaną, zieloną pietruszką.