Kiełbasy i wędlinyRyż
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą
Składniki
- 200 g ryżu
- 400 g kiełbasy
- 2 papryki
- 300 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wywaru
- 125 ml śmietany
- 4 jajka
- 100 g tartego żółtego sera
- 50 ml oleju
- natka pietruszki
- pół łyżeczki mielonej łagodnej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ryz płuczemy, osączamy i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy co najmniej 5 minut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski, pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę, następnie paprykę i pomidory, na końcu dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy; sól, pieprz. Źaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy resztą oleju (możemy dla wzmocnienia aromatu dodać do niej jeszcze ze dwa posiekane ząbki czosnku). Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą oraz mieloną papryką. Wkładamy do naczynia. Śmietanę, jajo, żółty ser, pietruszkę i resztę wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w naczyniu. Zapiekamy pół godziny w temperaturze 180°. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła.
Co z pomidorami , w przepisie napisane jest żeby je pokroić w kostkę i nic więcej ?
Smażysz razem z papryką w tym samym czasie. Już poprawiłem w przepisie dziękuję za zwrócenie mi uwagi. Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry. Nie widzę jaja w składnikach, a później w opisie wykonania się pojawia. I co z natką pietruszki?
To przepis mojego ojca. Już go poprawiłem. Dodaj 4 jajka i pietruszkę wymieszaj z wywarem, jajkami i śmietaną.
Zapiekanka bardzo dobra, nie skomplikowana, szybka w przygotowaniu. Smakuje również gościom.
Bardzo mi miło, pozdrawiam Serdecznie 🙂