Przepis
Makaron
Cannelloni z farszem serowym
Składniki
- 400 g makaronu cannelloni (grube 10 – centymetrowe rurki)
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
Farsz
- 500 g tłustego twarogu
- 100 g tartego, żółtego sera
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki
- dodatkowo 50 g tartego żółtego sera i wiórki masła do posypania przed zapiekaniem
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy (nie gotujemy makaronu wtedy, gdy przed zapiekaniem zalewamy makaron np.: sosem beszamelowym, chodzi o to, żeby mógł wchłonąć odpowiednią ilość płynu). Składniki farszu ucieramy na gładką masę lub miksujemy. Napełniamy nim delikatnie ugotowany al dente makaron. Układamy w posmarowanej masłem brytfance, posypujemy tartym żółtym serem i wiórkami masła. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°.