Przepis
Makaron
Klasyczne pomidorowe spaghetti
Składniki
- 500 g spaghetti
- 3 puszki pomidorów pelati
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- parmezan
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- pół pęczka posiekanej świeżej bazylii
- sól
pieprz
Sposób przygotowania
Oliwę lekko rozgrzać, wrzucić posiekany czosnek i lekko podsmażyć /nie spalić!!:)/. Wlać posiekane pomidory wraz z zalewą, dolać wino i wsypać vegetę. Teraz bardzo malutki ogień i dłuuuugggoooo dusimy aż powstanie gęsty sos /zależy od pomidorów ale czasmi i 3-4 godziny, pamiętamy o mieszaniu!/. Doprawiamy przyprawami, gotujemy makaron al dente. Makaron wrzucamy do sosu, dosypujemy bazylię, dodajemy garść parmezanu, podgrzewamy mieszając ok. 30 sekund. Porcjujemy posypując jeszcze parmezanem.