X

Czego szukasz?

Przepis
Makaron

Penne z cykorią i mascarpone

Składniki

  • 500 g makaronu Penne
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plastry boczku wędzonego
  • 2 główki cykorii – najlepiej czerwonej
  • 1 papryczka chilli
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml wywaru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mascarpone
  • 50 g parmezanu
  • pół pęczka posiekanej pietruszki
  • oliwa

Sposób przyrządzania

Penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy lekko twardawy. Na oliwie przesmażamy boczek, Czosnek, cebulę drobno siekamy, dodajemy do boczku i smażymy do zeszklenia. Dodajemy cykorię i kilka minut wszystko razem dusimy. Dodajemy wino, redukujemy, następnie dolewamy wywar, śmietanę, mascarpone, sok z cytryny, mieszamy i zagotowujemy. Po kilku minutach nasz sos jest gotowy. Sos mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem, pietruszką i serwujemy.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również