Przepis
Makaron
Penne z cykorią i mascarpone
Składniki
- 500 g makaronu Penne
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 plastry boczku wędzonego
- 2 główki cykorii – najlepiej czerwonej
- 1 papryczka chilli
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml wywaru
- 150 ml śmietany kremówki
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mascarpone
- 50 g parmezanu
- pół pęczka posiekanej pietruszki
- oliwa
Sposób przygotowania
Penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy lekko twardawy. Na oliwie przesmażamy boczek, Czosnek, cebulę drobno siekamy, dodajemy do boczku i smażymy do zeszklenia. Dodajemy cykorię i kilka minut wszystko razem dusimy. Dodajemy wino, redukujemy, następnie dolewamy wywar, śmietanę, mascarpone, sok z cytryny, mieszamy i zagotowujemy. Po kilku minutach nasz sos jest gotowy. Sos mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem, pietruszką i serwujemy.