X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 300 g chleba razowego – ususzonego
  • 5 l wody
  • 5 łyżek cukru
  • kilka łyżek rodzynek
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Wysuszony chleb kroimy w kostkę i zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Odstawiamy na noc, a następnego dnia rano przecedzamy. Dodajemy drożdże roztarte z cukrem, resztę cukru i miód. Garnek (najlepiej kamionkowy), przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy na ok. 10–12 godzin w ciepłe miejsce. Gdy zacznie fermentować, kwas przecedzamy i rozlewamy do butelek, wsypujemy do każdej butelki po kilka umytych i osączonych rodzynek i szczelnie zakręcamy. Kwas następnego dnia powinien być gotowy. Najsmaczniejszy jest ochłodzony.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również