Przepis
Omlety i jajecznicePotrawy z mąki i jaj
Omlet wykwintny z kawiorem
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka kawioru
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka masła
- sól
Sposób przygotowania
Mieszamy kawior, śmietanę, sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Jaja ubijamy w misce i delikatnie solimy. Rozgrzewamy masło na patelni i wlewamy ubite jaja. Postępujemy na początku tak, jak zwykle przy smażeniu omletu. W pierwszej fazie smażymy omlet na dużym ogniu. Unosimy brzegi tak, żeby nie ścięte jaja wpływały pod spód tworzącego się omletu. Gdy wierzch będzie już ścięty, wylewamy na omlet kawior ze śmietaną, składamy omlet na pół. Posypujemy natką pietruszki i podajemy.