Przepis
Składniki
- 1/2 kg świeżych dużych krewetek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 główki czosnku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Krewetki wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 4 do 5 minut i odcedzamy, obieramy z pancerzyka.
Rozgrzewamy w rondlu masło wraz z oliwą, wrzucamy drobno posiekana cebulę i czosnek, rumienimy na jasnozłoty kolor, wrzucamy krewetki, posypujemy oregano i papryką, podlewamy winem i gotujemy na otwartym ogniu do zredukowania sosu o połowę (nie dłużej niż 5 minut, inaczej krewetki nam się skurczą i stwardnieją). Doprawiamy solą i grubo mielonym wielokolorowym pieprzem.