Przepis
Owoce morza
Raki po łowicku
Składniki
- 30 sztuk raków
- 200 g kaszy jaglanej
- 250 ml śmietany
- 750 ml mleka
- 3 jajka
- po pęczku: posiekanej natki pietruszki i koperku
- 150 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę sparzamy wrzątkiem. Zagotowujemy mleko i wrzucamy do niego kaszę. W trakcie gotowania ciągle mieszamy, a gdy kasza wchłonie mleko zawijamy garnek z kaszą w koc lub przykrywamy poduszką, żeby doszła. Możemy również wstawić ją do piekarnika. W każdym razie gotujemy kaszę na sypko. Raki przygotowujemy według podstawowego przepisu, po ugotowaniu wyjmujemy mięso z kleszczy i szyjek. Do gotowej kaszy dodajemy jaja, sól, pieprz, część posiekanej pietruszki i koperku. Mieszamy. Masą napełniamy skorupki raków. Układamy w rondlu posmarowanym masłem, na przemian nafaszerowane skorupki i mięso z raków. Zalewamy śmietaną, obkładamy resztą masła, koperku i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.